Bodens busschaufförer är vardagshjältar

Reseantalet ökar ständigt, tummen upp

Ett av de viktigaste kännetecknen på en välskött och välmående stad är en bra fungerande busstrafik. Att fler väljer att lämna bilen hemma och istället reser kollektivt, cyklar eller går är en viktig framgångsfaktor nu när Boden växer så det knakar.

Det är något vi Bodensare är duktiga på, eftersom resandet i lokaltrafiken kraftigt ökar och gör nya toppnoteringar.
  2016 var ett rekordår med en resandeökning på 17 procent jämfört med året innan. Tittar vi i backspegeln kan vi se en trend med en ökning på osannolika 40 procent under de senaste 6-7 åren.

Grunden till den fantastiska utvecklingen ligger i de ambitioner som byggts upp för busstrafiken i Boden. Många små och stora åtgärder har genomförts och de har lagt grunden till den resandeökning vi nu ser. Bland annat har ett nytt linjenät etablerats, vintertidtabellen har förlängts fram till sommarlovet, bussnavet på Medborgarplatsen har färdigställts och det har gjorts satsningar för att öka ungdomsresandet. Effekter som tillsammans lett till toppnoteringar.

De avsevärt viktigaste aktörerna i framgångssagan är trots allt förarna som sitter bakom ratten. De tar oss dit vi ska, i ur och skur, året om. De ser till att vår vardag och vårt samhälle fungerar. Sanna vardagshjältar som skapar ständiga förbättringar för sina resenärer.

Under 2017 ska vi fortsätta att förenkla Bodensarnas vardag. Ett mål är att det ska vara enkelt att resa med oss. På Medborgarplatsen finns numer en biljettautomat, där man snabbt och enkelt kan ladda sitt busskort och se sitt aktuella saldo. Vi samarbetar också med Länstrafiken i en mobilapp och en webbshop där man kan köpa sina biljetter i förväg innan man kliver på bussen. Dessutom har vi bytt ut samtliga biljett- och betalterminaler för att göra resandet snabbare och smidigare.

Ytterligare satsningar som kommer att genomföras är WiFi på bussarna. I sommartidtabellen kommer vi erbjuda ett utökat trafikutbud och en möjlighet att ta bussen till Aldersjön.

Välkommen ombord på våra bussar och träffa våra vardagshjältar.

Tillsammans driver vi Boden framåt!

Ellinor Isaksson Larsson
Ansvarig för kollektivtrafikfrågor på
Tekniska förvaltningen, Gata/park-avdelningen