”Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår”

Ja, vare sig det är drivis, hagel eller gassande sol så kommer skolavslutningen varje år vid den här tiden. Det kändes avlägset för några veckor sedan men nu säger jag bara ”Välkommen sommar, må du bli varm!”

Med storhelger följer förstås enorm glädje, en aning vemod och en del risker förstås. I mitt jobb som fritidsledare är en av arbetsuppgifterna att jobba ”riskkvällar”.
    Vi har då vår ungdomsgård i centrala stan öppet till midnatt. I samarbete med socialförvaltningen, polisen och vuxna finns vi tillgängliga för våra unga.

För några år sedan startade vi upp en antilangningskampanj och med en bunt nytryckta informationsblad tågade vi ut på stadens gator.
    Vid den här debuten möttes vi mest av skepsis och fick inte till så många bra dialoger för de flesta trodde att vi kom från någon frikyrka eller var politiker som raggade röster inför valet.

Numer går vi iklädda reflexvästar med texten ”Stoppa langningen” på ryggen och en bunt drogsnurror att dela ut. Jag lovar, det har gett bättre effekt.

Ungdomar… ja det är ett härligt folk och det roliga är att vi alla vuxna också varit det även om vi glömt det. Visst skiljer det sig från hur det var förr och hur det är idag.
    Ungdomarna är kunniga, upplysta, duktiga och de fylls hela tiden med ny information, på gott och ont. Erfarenhet har de oftast inte hunnit skaffa sig men det är där vi kan komma in och vägleda, upplysa och stötta. Vi har massor att lära av varandra så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är just detta som är en del av bränslet i min yrkesroll.

När hösten kommer ska vi lägga mer krut än vi gör idag på skapande/kulturell verksamhet och ungdomars inflytande.
    Vi ska använda deras resurser på bästa sätt ”för den som gör det för lätt för de unga gör det svårt för dem i framtiden”.

Nu vankas det snart semester och vila för att till hösten, med full kraft och ge sig ut på nya spännande äventyr.

Ann Loijas, Fritidsledare. Ungdomens hus
Kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen