LEG GODT – SKAPA MERA

Jag har alltid varit avundsjuk på skickliga hantverkare. De som kan forma en bit lera till en vacker skål. Eller sticka en varm halsduk. Oavsett vad det handlar om, spela ett instrument eller bygga ett hus, så handlar det om att skapa något. Att förädla.

När jag var liten ärvde jag min storebrors legobitar. Snacka om att jag var fast från minut ett. Jag byggde och rev, byggde och byggde om. Tittade på ritningar och hittade på eget. Ingenting var omöjligt. Till slut blev det stora landskap med hus, gårdar och en linbana (!) Men det gällde att ha tålamod. Jag var nog ett rätt otåligt barn, men just med lego hade jag hur mycket tålamod som helst. Var fanns den där biten som hade rätt färg och rätt form? Jag kunde leta i timtal efter några få bitar.

Allt för att det skulle bli perfekt.

Oavsett vad man skapar så blir det nog så till slut. Om man älskar det man gör vill man göra det så bra som möjligt. Man kan hålla på i timtal med att få till just rätt färgnyans eller form i en oljemålning, eller ihärdigt tälja, fila och putsa för att få rätt känsla på handtaget till kniven. Gemensamt för allt skapande är att det krävs både lust och tålamod.

För mig blev blev nästan 30 års uppehåll med lego. Lusten hade aldrig avtagit. Den hade bara legat vilande och när jag fick barn var det som att öppna en dörr till min egen barndom och leklust. Så klart jag ville vara med och bygga legobilar. Min son undrade efter 30 minuter ”Pappa, blir det aldrig klart?” ”Vänta, jag ska bara bygga om motorluckan så att det passar bättre till hjulen …”

Så, vad väntar du på? Sätt igång och skapa din egen skapelse. Gör dina egna vantar, tekoppar eller smörknivar. För finns det någon bättre känsla än när man använder något man gjort själv?

PS. Är du, eller känner du någon LEGO-fantast? Kom till Försvarsmuseet under höstlovet till en stor LEGO-utställning. Dessutom hålls workshops i LEGO helgen 28-29 oktober.

Ulf Renlund
Musiechef
Försavarsmueum Boden