Att göra det lättare

Islutet av denna vecka ska jag ut och vandra i fjällen. Om jag har otur så kanske jag har missat det som i Finland kallas för ”ruska”. Det är ett ord som beskriver den korta tid på hösten då landskapet, lövverken och naturen ser ut att ha målats för hand i djupa, rika och glödande höstfärger. Avresan min sker dagen efter det viktiga dialogmöte vi ordnar med Bodens föreningar ikväll den 19 september. En av många saker som är på gång hos oss på Föreningsservice.

Men vilka är vi då? Föreningsservice är den enhet på Kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen som finns till för att stötta Bodens föreningar med deras viktiga arbete och ideella engagemang. Vare sig det handlar om hallbokning, hjälp med ansökningar, bollplank vid projektplaner eller verksamhetsutveckling så kan föreningar vända sig till oss för stöd och hjälp. 

Dialogmötet ikväll är en av minst två träffar som vi genomför varje år. Under mötena träffar vi Bodens föreningar för att informera om föreningsaktuella frågor samtidigt som vi kan få input på vilka utmaningar som föreningarna står inför. Mötet ikväll kommer ha stort fokus på arrangemang och den efterföljande workshopen är ett första steg i att spåna hur och vad vi och föreningarna tillsammans kan göra för att ytterligare engagera invånare i Bodens kommun.

En nyckel i allt är att göra det lättare. I början på 2019 kommer vi dra igång föreningsportalen Actor. Där kommer föreningarna själva kunna gå in och boka halltider, registrera närvarotillfällen för det lokala aktivitetsstödet, söka bidrag, ladda upp sina dokument och uppdatera sina kontaktuppgifter. Arbetet med portalen har pågått ett tag, men efter årsskiftet så gör vi en mjukstart och provkör det nya systemet med några av våra föreningar.

Och på tal om att göra det lättare så vill vi tipsa föreningar i Boden att gå in på

www.boden.se/foreningar.

Förutom att hitta information och ansökningsdatum till våra olika stöd så publicerar vi löpande information om lite smått och gott som kan vara bra för föreningarna att känna till.

Det kan vara allt från tips på kostnadsfria utbildningar, webbinars, information från aktörer så som Riksidrottsförbundet eller Region Norrbotten eller andra roliga ting.

Och om ni känner till något som vi missat så tar vi gärna emot tips som vi kan publicera på sidan.

Men för att återgå till min fjälltur så verkar det, med en blick ut genom fönstret, att jag kanske just lyckas få vandra bland färger av rött, grönt, gult och brunt. Höstpraktens sprakande färger.

Hoppas ni också passar på och tar er en tur (även om så bara en promenad till affären) och njuter av det vackra septemberBoden.
För nog är det underbart med höst.

Nina Uusitalo
Kulturutvecklare
Kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen
Bodens kommun

PS: Visst har ni inte missat att det är Öppet Hus på Bodens nya motorgård för ungdomar nu på måndag den 24/9?
Drop-in mellan kl. 17.00-19.00 på
Kanslihusvägen 15!
Läs mer på boden.se.