När livet kör ihop sig

Har ni varit med om situationer där hela livet tycks köra ihop sig? De där gångerna då både arbetslivet och hemmapusslet bara inte vill samverka med varandra. De där gångerna då ni vill dra täcket över huvudet eller bara gå iväg och lämna allt. Vi vet alla hur sanslöst tufft det kan vara.

Hur löser vi det? Jo – någonstans har många av oss ett, åtminstone, litet nätverk och egen kraft att komma vidare. Vi har under vår uppväxt och som vuxna fått styrkor och kunskaper som vi plockar fram. Bara så där mitt i kaoset. Några av oss kanske till och med blir sjukskrivna men då klarar vi oss på sjukpenningen och hjälpen från nätverk och samhälle.

Just nu är det lite av ett kaos för oss familjehemssekreterare. Vi har en arbetstid som inte räcker till utan dygnet borde ha någon extra timme. Arbetsdagen borde vara 10 timmar istället för 8. Våra kollegor som möter barn och ungdomar som far illa bankar på våra dörrar och bara vill ha familjehem och kontaktfamiljer, nu. Genast! Omedelbart! Högarna med meddelanden växer på bordet. Samtidigt har vi en egen familj som vi behöver finnas hos och hämta kraft från. Vi har en egen familj som säger att vi inte får glömma dem.

Vår lycka är att vi har de där resurserna att komma vidare.

Tänk då att ni är helt utan nätverk som kan rycka in. Ni kanske till och med är ensamstående. Tänk att ni inte har egna resurser att möta hela denna livsavgrund. Så som det ibland kan vara. Ni kanske aldrig ens fått möjligheten att lära er och veta hur ni ska möta alla dessa motgångar. Tänk att ni inte ens skulle klara ekonomin under en sjukskrivning. Tänk er barnen och ungdomarna mitt i detta kaos. Dessa barn och ungdomar som kanske tvingas bli de där som måste hjälpa sin förälder framåt. De blir bärarna av kaoset.

Det är då som vi andra som har det där lilla extra kommer in. Det är då som vi kan vara den där räddningen att ta hand om barnen och ungdomarna så att de slipper vara bärare av kaos. Det är då familjehem och kontaktfamiljer blir så viktiga. För det är våra familjehem och kontaktfamiljer som blir de där som avlastar så att den vuxne kan börja hitta tillbaka. Det är familjehemmen och kontaktfamiljerna som möjliggör för föräldern att finna sin väg och ordning i sitt kaos. Det är då föräldern får möjlighet att vara förälder.

Därför behöver vi er med just det där lilla extra. Ni som har resurser att vara bärare av kaos. Ni som kan lära ut hur man möter kaos i sitt liv. Ni som kan ge hoppet om att saker faktiskt kan ordna sig. Ni som kan vara det där nätverket som aldrig annars finns. Därför bjuder vi in er att träffa oss familjehemssekreterare så vi får möjlighet att berätta om behoven. Vi vill träffa er och tillsammans med er utreda om ni har just det där lilla extra som våra utsatta barn och ungdomar behöver. Ta kontakt med oss som just nu också arbetar med att få ordning på kaos.

Denna vecka kan ni följa vår vardag på Bodens kommuns Instagram.

Carina Strömbäck,
Familjehemssekreterare
Team familj