Höstlovet är högläsningens lov


Nu är det äntligen dags att fira Läslov här på biblioteket. Biblioteken i Norrbotten har högläsningstema och det har vi tagit fasta på här med högläsningstillfällen under fyra dagar på skollovet vecka 44.

Läslovet har funnits sen 2015 och är ett samarbete mellan bibliotek, skolor, alla delar av bokbranschen och Läsrörelsen. Syftet är att stärka läsning och språk hos barn och ungdomar i hela Sverige, precis som Sportlovet har satt fokus på mer fysisk aktivitet och speciellt vinteridrotter. Både kroppen och hjärnan måste hänga med för att en ska må riktigt bra så det känns bara naturligt att ha ett lov av varje sort.

Högläsning är förmodligen en av de absolut viktigaste aktiviteter som en kan göra tillsammans med barn och unga. En vuxen person behöver kunna ca 50 000 ord minimum för att kunna förstå det den läser och hör i vardagen och någonstans måste de få orden ifrån. En sjuttonåring som blivit läst för ända från låg ålder och uppmuntrats att läsa själv har 50 000 – 70 000 ord i sitt ordförråd medan en som inte blivit läst för bara har ca 15 000 – 17 000 ord i sitt. Vill de sedan studera vidare eller jobba med text så kommer de att behöva ännu fler ord.

Det finaste du kan ge barn och unga i samhället är bra ordförråd och ingen blir någonsin för gammal att bli läst för. Bada små barn i språk och läs för dem även innan de är stora nog att förstå vad du säger. De lär sig språkmelodi och snappar upp mer än en kan tro. Låt äldre barn vara med och välja bok, gör det till en tradition att hela familjen myser och läser tillsammans. Läs för varandra med en tonåring, kanske ett kapitel var eller tills en blir hes och måste byta. Högläs också för vuxna! Jag tycker själv att det är väldigt mysigt att göra en kanna riktigt gott kaffe, sätta sig under samma filt i soffan och dela en läsupplevelse. För mig finns det inget finare sätt att umgås på.

Mer information om våra aktiviteter kan ni hitta i vår programfolder som går att hämta på biblioteket.

Sara Nilsson Westerdahl, Bibliotekarie