Från utanförskap till innanförskap

Glada skratt och barn som busar och spelar kortspel möter mig när jag kommer in på Mårängsskolan: pedagoger som omsorgsfullt deltar i barnens spel och lek ler mot mig och hälsar glatt. En av dom är Jonathan Berg som för ett och ett halvt år sedan började här på ett Nystartsjobb genom kommunen och arbetsförmedlingen.
   Jonathan står i korridoren och kikar in i rummet där några pojkar byggt en koja av kuddar och tygstycken. Han förklarar pedagogiskt att det är dags att börja städa ihop och att alla hjälps åt till det är färdigt. Hans tonläge är lugn men ändå beslutsam, precis så som en pedagog ska vara för att få barnens fulla uppmärksamhet.

Jonathans resa började i april 2017 när han fick möjlighet till en visstidsanställning på Mårängsskolan genom ett projekt mellan kommunen och arbetsförmedlingen. Jonathan var vid denna tidpunkt anställd på Samhall men var redo för nästa steg.
   Första mötet med Jonathan gav en stark magkänsla att vi skulle satsa ordentligt på denna kille, han hade en energi och en personlighet som skulle ta honom långt i livet bara vi kunde ge en liten knuff i rätt riktning. Jonathan mötte min blick med försiktighet och snurrade sitt skägg samtidigt som han pratade.

Hur skulle han fixa ett arbete med intensiva och krävande barn som skulle suga musten ur honom?

Han som mådde bäst av att vara ensam i lugn och ro? Med ett tungt bagage och katastroftankar om vad som skulle gå snett brottades med tankar om att våga ta steget och pröva något nytt.
   Ängeln på höger axel vann över djävulen denna gång och Jonathan som alltid varit socialt rädd tog den plats som alltid varit hans och plötsligt föll många bitar på plats och det var inte helt omöjligt att tackla de utmaningar som kom.Uppförsbackarna lindrades med många nedförsbackar. Den miljö som först verkade vara så oerhört skrämmande visade sig vara helt rätt plats och där han skulle må som allra bäst.
   I dag har Jonathan en ordinarie anställning på Mårängsskolan och planerar att utbilda sig till fritidspedagog.

Jonathans berättelse är ett levande bevis på att envishet, tålamod och ett stort kliv utanför komfortzonen ger oanade resultat där vi får chans att växa och utvecklas.

Johanna Riekkola

Arbetsmarknadskonsulent

Jobbcenter